Elonkirjon elvyttäjän unelmatalo

Y-Säätiö on kehittänyt Elonkirjotalo-puukerrostalokonseptia kaksi vuotta. He ottivat yhteyttä myös BIWEn tutkijoihin ja pidimme heidän kanssaan palaverin Elonkirjotalon suunnitelmasta. Konsepti tukee BIWEn tutkimustuloksia ja ajattelua luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä rakennettuun ympäristöön, joten päätimme yhteistyön aloittamisesta heidän kanssaan.

Luonnon monimuotoisuutta edistävä ja hiiltä sitova puukerrostalohanke on saanut rahoitusta Ympäristöministeriön Kasvua ja kehitystä puusta -ohjelmasta. Kehityshankkeen tavoitteina oli:

  • selvittää, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä teollisesti rakennettavassa Elonkirjotalo-puukerrostalokonseptissa, joka mukautuu kaupunkiympäristöihin ja luonnonolosuhteisiin
  • tuottaa taloudellista, teknistä ja arkkitehtonista tietoa ja ymmärrystä ekologisen puukerrostalon toteutussuunnittelua varten
  • selvittää, miten puurakenteen luontainen keveys voidaan hyödyntää rakennuspaikan luontaisen maaperän ja ympäristön varjelemisessa

Konseptin mukaan olemassa oleva kasvillisuus ja alkuperäisen maan säilyttäminen otetaan huomioon mahdollisimman hyvin jo talon rakennusvaiheessa sekä vältetään maanpinnan päällystämistä. Tämän lisäksi konseptissa toteutuu hallittu hoitamattomuus eli luonnonkasvit saavat kasvaa talon välittömässä ympäristössä ja lahopuuta saa syntyä myös luontaisesti. Monimuotoista kasvillisuutta ja multaa tuodaan katto- ja parvekeviljelyillä asukkaiden arkeen sekä samalla lisätään sosiaalista kanssakäymistä ja hyvinvointia yhteisillä oleskelualueilla. Tämä konsepti on kuin suoraan BIWE-hankkeen käsikirjasta.

Elonkirjotalo-hanketta esiteltiin loppuseminaarissa tiistaina 17.1.2023 ja se sai osakseen kiitoksia ja kehuja. Kuulijat pitivät etenkin kasvillisuuden kerroksellisuudesta ja hallitusta hoitamattomuudesta. Myös BIWEn tutkijat Eeva-Maria Tuhkanen ja Martti Venäläinen osallistuivat keskusteluun ja toivat esille tutkittua tietoa elonkirjon hyvinvointivaikutuksista.

Mukana olleiden kommentteja:
”Mahtava projekti! Tämä on ajattelutavan muutosta juuri siihen suuntaan mitä tarvitaan.”

”Kasvillisuuden kerroksellisuus, runsaus, ryteikköisyys, hallittu villiys, jee! Ja päällystetyn pinta-alan vähentäminen.”

Y-Säätiö-konserni on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka omistaa yli 17 000 vuokra-asuntoa yli 50 paikkakunnalla ympäri Suomea. Nyt Y-Säätiö etsii vakavissaan tonttia, jolla suunnitelma päästään toteuttamaan. Seuraamme mielenkiinnolla!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä