Pihainterventioiden toteuttaminen

BIWE-hankkeessa lisätään kaupunkilaisten kotipihojen biologista monimuotoisuutta viimeisen tutkimustiedon mukaisesti terveyttä ja hyvinvointia edistäväksi.

Kaupunginosa tutkimukseen pyydetään mukaan henkilöitä, jotka ovat 18-72-vuotiaita Helsingin, Lahden ja Kaarinan alueella asuvia omakoti- tai rivitaloasukkaita.

Interventiopihoille istutetaan erilaisia marja- ja puutarhakasveja ja syötäviä sieniä tuottavia maapuun paloja. Pihoilla tehostetaan luontaista ravinteiden kierrätystä, koska se lisää luonnon hyvinvointia. Siksi niille tuodaan lehtikomposti sekä lahopuutarha ja istutuslaatikoita, joista osaan tuodaan valmiiksi yrttejä ja osassa osallistujat voivat viljellä haluamiaan vihanneksia, kukkia ja monivuotisia yrttejä. Pihan tarkemmat yksityiskohdat sovitaan yhdessä tutkimusryhmän kanssa. Pihasta tulee helppohoitoinen ja tutkittavat saavat opastusta ja ohjeita luonnonmukaisen pihan hoitamiseen. Hoitamisessa pyritään hallittuun hoitamattomuuteen.

Hae/ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella

Hyvinvointia kaupunkilaisille lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta

Luontoaltistus eli metsässä tai luonnossa liikkuminen tutkitusti vahvistaa ihmisen puolustusjärjestelmää, auttaa palautumaan stressistä ja unohtamaan arjen huolet sekä parantaa mielialaa. Kaupungistuminen ja luonnon köyhtyminen ovat tuoneet mukanaan uusia sairauksia ja luontaisen vastustuskyvyn heikkenemistä.

Yhteiskunnan kaupungistuessa immuunijärjestelmän vakavat häiriöt, kuten erilaiset allergiat, astma ja tyypin 1 diabetes, ovat lisääntyneet. Keskeisiä syitä häiriöiden lisääntymiseen ovat hygieniatason nousu ja ympäristön biologisen monimuotoisuuden kaventuminen. Tämä on vähentänyt immuunijärjestelmän luonnollista kehitystä edistävää altistusta luonnon mikrobeille.

Aiemmat tutkimukset viittaavat siihen, että arkinen altistus elinympäristön monimuotoiselle mikrobiyhteisölle luonnossa on kytköksissä hyvään terveyteen.

Mitä tutkitaan ja miksi

Tässä tutkimuksessa on tarkoitus lisätä kaupunkilaisten kotipihojen biologista monimuotoisuutta viimeisen tutkimustiedon mukaisesti terveyttä ja hyvinvointia edistäväksi. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää, voidaanko kotipihalta saadun monipuolisen luontoaltistuksen avulla vaikuttaa koettuun hyvinvointiin, stressihormonin eli kortisolin pitoisuuteen sekä elimistön immuunijärjestelmään ja mikrobiyhteisöön.

Tutkimuksessa testataan, miten luonnon monimuotoisuuden lisääminen kotipihalle vaikuttaa pihan ja elimistön mikrobistoon ja koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksen tarkoituksena on myös selvittää elinympäristön tekijöitä kasvillisuuskartoitusten ja satelliittidatan avulla, jotka vaikuttavat mikrobistoon ja hyvinvointiin.

Tutkimukseen valittiin mukaan henkilöitä, jotka ovat 18-72-vuotiaita Helsingin, Lahden ja Kaarinan alueella asuvia omakoti- tai rivitaloasukkaita. Tutkimus on nyt käynnissä. Kiitämme kaikkia ilmoittautuneita!

Uusi asumisyksikkötutkimus tulossa

Aloitamme asumisyksikkötutkimuksen talven 2022-2023 aikana ja etsimme siihen sopivia kohteita. Päivitämme lisätietoja tälle sivulle heti, kun ilmoittautuminen tähän tutkimukseen on mahdollista.

Jos olet kiinnostunut jo nyt ja haluat lisätietoja, ota yhteyttä tutkijatohtori Marja Roslundiin sähköpostilla marja.roslund@luke.fi , puh. +358 50 478 6591.