Hiekkaleikki-tutkimus

Atooppisen ihottuman esiintyvyys on lisääntynyt samalla, kun ihmisen yhteys luontoon ja maatalousympäristöön on vähentynyt yhteiskunnan kaupungistuessa. Nykyään ajatellaan, että tämä johtuu urbaaniin elämäntyyliin liittyvästä hygieniatason noususta ja elinympäristön mikrobien monimuotoisuuden kaventumisesta.  

Aiemmissa tutkimuksissa on löydetty yhteys atooppisen ihottuman ja luonnon mikrobeille altistumisen välillä. Tämän uskotaan johtuvan mikrobialtistuksen vaikutuksesta terveen immuunijärjestelmän kehittymiseen.  

Hiekkaleikki-tutkimuksen tarkoituksena on selvittää paitsi mikrobialtistuksen vaikutusta atooppisen ihottuman oireiluun, myös sen yhteyttä immuunipuolustuksen säätelyyn ja elimistön mikrobistoon. 

Tutkimuksen toteuttavat Tampereen yliopisto ja Luonnonvarakeskus (Luke). Tutkimuksen toimeksiantaja on dosentti Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta. Tampereen yliopistosta johtava tutkija on dosentti Olli Laitinen ja vastuulääkäri on professori Heikki Hyöty. 

Tutkimuksen kulku

Hiekkaleikki-tutkimuksessa selvitetään kasvi- ja maapohjaisen materiaalin vaikutusta allergisen, IgE-välitteisen atooppisen ihottuman lieventämiseen. 

Tutkittavat lapset saavat päivittäiseen käyttöön sisäleikkeihin tarkoitetun pienen hiekkalaatikon ja hiekkaleluja. Lisäksi perheille annetaan sisäviljelytarvikesetti syötävien kasvien kasvatusta varten.  

Tutkittavat satunnaistetaan kahteen ryhmään, joista toisen leikkihiekka ja sisäviljelylaatikon kasvualusta sisältävät mikrobistoltaan monimuotoista kasvi- ja maapohjaista ainesta. Toisen ryhmän leikkihiekka ja kasvualusta sisältävät vastaavanlaista lumetuotetta.  

Tutkimus kestää yhteensä kuusi kuukautta, joista kaksi kuukautta on varsinaista altistusta kasvi- ja maapohjaiselle ainekselle, ja neljä kuukautta seuranta-aikaa.  

Näytteidenotto ja kyselyt

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää paitsi mikrobialtistuksen vaikutusta atooppisen ihottuman oireiluun, myös sen yhteyttä immuunipuolustuksen säätelyyn ja elimistön mikrobistoon.

Tutkimukseen kuuluu neljä käyntiä. Käynneillä arvioidaan lapsen atooppisen ihottuman vakavuus ja otetaan verinäytteitä sekä tutkittavien itse kotona keräämiä ulostenäytteitä. Lisäksi tutkitaan lapsen ihon, syljen ja kodin pölyn mikrobisto. Pölyn keräämistä varten tutkittavat saavat ulko-oven sisäpuolelle kahdeksi viikoksi asetettavan ovimaton, josta he itse tuovat näytteen klinikalle.

  • Tampereen näytteenotto: Kaupin tutkimusklinikka
  • Turun näytteenotto: Luonnonvarakeskus
  • Lahden näytteenotto: Perhekeskus, keskusta
  • Espoon näytteenotto: Pikkujätti, Tapiola

Lapsen huoltajilta kysytään tietoa lapsen ja hänen perheensä (tutkittavien) yleisistä elintavoista, terveydestä ja luontosuhteesta sekä elinympäristön tekijöistä. 

Lataa tutkimuksen tietosuojaseloste

Lataa tutkimuksen tiedote

Lataa tutkimuksen suostumuslomake

Miten voit osallistua?

Tutkimukseen voivat osallistua Tampereen, Turun, Espoon ja Lahden alueella asuvat perheet, joissa on 2-5 vuotias atooppisen ihottuman diagnoosin saanut lapsi.

Ota yhteyttä tutkijoihimme ja lähetämme lisätietoja tutkimuksesta sekä ohjeet, miten voit osallistua. Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja voit päättää osallistumisesta vasta luettuasi ohjeet. Käytämme yhteystietojasi vain tutkimukseen liittyvään viestintään emmekä jaa niitä eteenpäin.

Ota yhteyttä tutkimusryhmään sähköpostitse biwe@tuni.fi.

Kerro viestissäsi missä kaupungissa haluat osallistua tutkimukseen.