Luonnonmukaiset päiväkotipihat ja lasten terveys: Tutkimus selvittää yhteyksiä
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Tampereen yliopiston tutkijat selvittävät päiväkotien pihojen villiinnyttämisen vaikutuksia lasten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Koko Suomen laajuinen tutkimus käynnistyi tänä kesänä ja pyrkii selvittämään, voidaanko immuunipuolustuksen häiriöiden syntyä ehkäistä luonnollisin keinoin.
Immuunipuolustuksen häiriöiden ja autoimmuunisairauksien, kuten allergioiden, astman ja tyypin 1 diabeteksen, esiintyvyys on lisääntynyt samalla, kun ihmisen yhteys luontoon ja maatalousympäristöön on vähentynyt yhteiskunnan kaupungistuessa. Nykyään arvellaan, että tämä johtuu urbaaniin elämäntyyliin liittyvästä hygieniatason noususta ja elinympäristön mikrobien monimuotoisuuden kaventumisesta.
Aiemmissa tutkimuksissa on jo löydetty yhteys allergioiden ja atooppisen ihottuman sekä luonnon mikrobeille altistumisen välillä. Tämän uskotaan johtuvan mikrobialtistuksen vaikutuksesta terveen immuunijärjestelmän kehittymiseen.
Viheralueiden monimuotoisuuden lisääminen tukee ihmisten mikrobien monimuotoisuutta ja siten immuunijärjestelmän toimintaa. Luonnon monimuotoisuuden lisääminen vaikuttaa suotuisasti ekosysteemiin, johon myös ihminen kuuluu.
Koko Suomen kattava tutkimus selvittää villiinnyttämisen vaikutuksia
Tänä kesänä alkava Vahvistu-tutkimus selvittää, miten päiväkotien pihojen luonnonmukaistaminen, eli villiinnyttäminen, edistää lasten hyvinvointia ja voiko villiinnyttämisen avulla ehkäistä immuunipuolustuksen häiriöiden syntymistä lisääntyneen luonnon mikrobialtistuksen kautta. Tutkimukseen osallistuu lapsia sekä luonnonmukaistettavista päiväkodeista että kontrollipäiväkodeista, joiden pihoille ei lisätä viherelementtejä.
”Näemme päiväkotipihojen muokkauksen ainutlaatuisena mahdollisuutena tutkia koko Suomen mittakaavassa, miten luonnon monimuotoisuuden lisääminen lasten elinympäristöön vaikuttaa heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Päiväkodeissa ulkoillaan joka päivä jopa tuntien ajan, ja siksi päiväkotipiha on ihanteellinen ympäristö tutkia villiinnyttämisen vaikutuksia”, sanoo tutkimuksen vastuututkija, Luonnonvarakeskuksen Aki Sinkkonen.
Aluehallintovirastot myönsivät viime vuonna 43 päiväkodille ympäri Suomea valtionavustuksina yhteensä noin miljoona euroa päiväkotien pihojen liikuntaedellytysten parantamiseen ja luonnonmukaistamiseen. Pihoja muokataan tällä hetkellä ja Vahvistu-tutkimus on alkanut näissä samoissa päiväkodeissa.
Vaikutuksia hyvinvointiin tutkitaan monipuolisesti
Tyypillinen päiväkotipiha ei sisällä juurikaan viherelementtejä, vaan maanpinnasta suuri osa on päällystetty asfaltilla, hiekalla tai soralla, joiden mikrobipitoisuus on matala multaiseen maaperään verrattuna. Pihoilta usein puuttuvat erilaiset kasvit ja lahoava kasviaines, kuten lahopuu, jotka kaikki toisivat oman lisänsä eliöstön ja mikrobiston monimuotoisuuteen. Joissain päiväkodeissa nurmikko on jopa korvattu muovisella tekonurmella.
Vapaaehtoisten perheiden lapsista ja tutkimukseen osallistuvista päiväkotipihoista kerätään runsaasti tietoa ja tutkittavaa aineistoa uuden Vahvistu-tutkimuksen aikana. Perheet, joiden lapsi on tutkimuksessa mukana olevassa päiväkodissa, voivat ilmoittautua mukaan.
”Tutkijamme käyvät pihoilla keräämässä näytteitä pihan maaperästä ja kartoittamassa kasvilajeja. Perheet vastaavat kyselyihin, joilla selvitetään lapsen terveyteen, elintapoihin ja ulkoiluun liittyviä asioita. Lisäksi otamme osasta lapsia näytteitä, joista näemme luontoaltistuksen vaikutuksen kehon mikrobistoon ja immuunipuolustuksen toimintaan. Kaiken kaikkiaan kerättävä aineisto on hyvin monipuolinen. Keräämistämme hiusnäytteistä voimme tutkia jopa kehon stressitasoja”, kertoo Tampereen yliopiston immunologi Laura Kummola.
Aiempien kokeellisten tutkimusten valossa luonnonmukainen päiväkotipiha edistää lasten fyysistä aktiivisuutta, immuunitasapainoa ja luovaa leikkiä. Monimuotoisen luonnon tuominen päiväkotipihalle tukee niin päiväkodin aikuisten kuin lasten viihtymistä, jaksamista ja positiivista mielialaa. Vahvistu-tutkimus on ensimmäinen, jossa luonnonmukaistamisen hyötyjä selvitetään kuntien itse suunnittelemilla pihoilla.
”Toivomme, että tutkimuksen tulokset vaikuttavat siihen, millaisia pihoja ja leikkiympäristöjä lapsille rakennetaan tulevaisuudessa”, summaa Kummola.
Neljä vuotta kestävä Vahvistu-tutkimus on osa Hyvinvointia biodiversiteetti-interventioilla (BIWE) -hanketta, joka tutkii luonnon mikrobialtistuksen vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tavoitteena on tuoda terveellinen luontoaltistus ihmisten arkeen rakennetussa ympäristössä. Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto myönsi hiljattain jatkorahoituksen BIWE-hankkeelle, ja Vahvistu-tutkimus toteutetaan tällä rahoituksella.
Lue lisää: www.biwe.fi/vahvistu
Ota yhteyttä: vahvistu@tuni.fi