Ruoan valmistaminen muuttaa sen mikrobiomia

Hedelmien alkuperäisen mikrobiston roolia hyödyllisten suoliston mikrobien lähteenä, ja mikrobiston muuttumista valmistuksen tai käsittelyn aikana, ei tunneta suurelta osin. Kiinteiden ruokien nauttiminen varhaisessa lapsuudessa edistää suoliston mikrobiotan kehittymistä. Kiinteistä ruoista etenkin hedelmät ja vihannekset ovat avaintekijöitä ihmisen terveellisessä ruokavaliossa. Niitä myös syödään tavallisesti varhaislapsuudessa.

Tutkimme omenan mikrobiomia ennen käsittelyä ja käsittelyn jälkeen käyttämällä kehittyneitä mikroskooppisia ja sekvensointitekniikoita. Havaitsimme, että lämpö ja mekaaninen käsittely vaikuttivat merkittävästi hedelmän mikrobiomiin, ja bakteerien absoluuttisen runsauden ja bakteerien monimuotoisuuden gradientti pieneni ruokaa käsiteltäessä. Gradientti voidaan tiivistää muotoon: silputut > keitetyt > soseutetut > säilötyt > kuivatut omenat.

Tuloksemme tarjoavat uusia näkemyksiä elintarvikkeiden mikrobien muutoksista prosessoinnin aikana ja osoittavat, että ruoan mikrobiomitutkimukset tarvitsevat yhdistettyä metodologista lähestymistapaa. Elintarvikkeissa elävät mikrobit, joita tällä hetkellä pidetään elintarviketurvallisuuden riskitekijänä, ovat mahdollinen resurssi lasten suoliston mikrobiomille.

Wicaksono WA, Buko A, Kusstatscher P, Sinkkonen A, Laitinen OH, Virtanen SM, Hyöty H, Cernava T, Berg G. 2022. Modulation of the food microbiome by apple fruit processing. Food Microbiology 108: 104103.

Lue lisää